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School Supportive Health Services Program 
Preschool Supportive Health Services Program 

 
Questions and Answers 
Issued December 5, 2011 

 
Note: The responses to Questions #156 and #159 were revised December 10, 2012 
 
Relevant Employees 
 

155. Q.  Do we need to ensure that the doctor who is not an employee or contractor 
of the school writing the prescription for our students for services during the 
school year has completed this training? 
 
A. Physicians who are not employed or contracted by a school district, county or §4201 

school and who are providing orders for SSHSP services are not "relevant employees" 
and are not subject to the mandatory compliance training requirements. 

 
 

Written Orders and Referrals 

 

Note: The response to Question #156 was revised December 10, 2012.  Deletions are 
struck through and additions are underlined. 

 

156. Q.  a)  If the original written order for physical therapy called for group therapy 
to be delivered two times weekly, would a new written order be required if the 
therapy recommendation is changed from group to individual?  b)  What if the 
written order didn’t specifically contain a requirement that the therapy be 
delivered individually or in a group? 

  
A. a)  Yes, for SSHSP reimbursement purposes, a new written order is required whenever 

there is a change to a medically necessary service being furnished to a student pursuant 
to the student’s Individualized Education Program (IEP).   
 
b)  Either the written order must include frequency and duration of the service to be 
furnished or it must adopt, by explicit reference to the IEP, the frequency and duration 
that will be delivered to the student based on his/her individual needs.  Because districts 
are not required to include group or individual in the IEPs they develop, where the 
student’s record does not document whether the service will be furnished in a group or 
individual session, this must be specified in the written order.  Regardless, if there is a 
change in service delivery from group to individual or vice versa, a new written order is 
required because the amount billed for the sessions differs depending on whether the 
service was delivered individually or in a group, the student’s record must specify how 
the service will be delivered.  Medicaid reimbursement is available for medically 
necessary services for which all Medicaid requirements are met.   
 
Note:  Q+A # 35 indicated that it was not appropriate for the written order to state “per 
the IEP”.  This prohibition was intended to address written orders that said nothing other 
than “per the IEP”, it was not meant to prohibit the inclusion of the phrase on a written 
order/referral that contained all other required elements such as the service being 
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ordered, the time frame for the services, etc. as delineated in Q+A #32 where the intent 
was to mirror the frequency and duration specified in the IEP. 

 

157. Q.  Regarding the diagnosis and/or the reason/need on written orders/referrals 
for Medicaid reimbursable related services, is a diagnosis of developmental 
delay acceptable?  What about a diagnosis of preschooler with a disability? 
 
A. A diagnosis that can be assigned an ICD-9 code is acceptable for Medicaid 

reimbursement purposes (315.9 unspecified delay in development).  A generic 
diagnosis, such as preschooler with a disability, does not provide sufficient specificity 
about the student’s medical needs and there is no corresponding ICD-9 code and is 
therefore, not acceptable for Medicaid reimbursement purposes.  Practitioners should 
seek guidance on assigning ICD-9 codes from their professional organizations. 
 

158. Q.  If speech therapy is changing from 3 x 30/week to 2 x 30/week, but physical 
therapy is remaining the same, do we need to get new orders/referrals for both 
services? Or just the one that is changing? 
 
A. A new written referral for speech therapy will be needed if speech therapy is being 

changed for the remainder of the IEP.  If the physical therapy services will not be 
changed for the remainder of the IEP then there is no need for a new written order for 
that service.  New written orders/referrals will be needed for each recommended service 
when a new IEP is developed.  
 

Note: The response to Question #159 was revised December 10, 2012.  Deletions are 
struck through and additions are underlined. 

 
159. Q.  The April 2011 Medicaid Update had an article that stated ordering 

providers must now be Medicaid qualified providers, enrolled in the Medicaid 
program.  Does this apply to the SSHS program? 
 
A. The Department of Health is consulting with the Centers for Medicare and Medicaid 

Services (CMS).  Additional information will be forthcoming. 
Yes, this requirement will apply to the SSHS Program.  Any practitioner who is eligible to 
enroll in NYS Medicaid Fee for Service (FFS) must be enrolled to continue to order or 
refer services that are paid by FFS. The Department of Health is planning to offer a 
streamlined ordering/referring (non-billing) practitioner enrollment process. Details will be 
announced in a future Medicaid Update that can be accessed online at: 
http://www.health.ny.gov/health_care/medicaid/program/update/main.htm. 

 
Effective April 1, 2013, all SSHSP claims must contain the NPI of the 
ordering/referring provider.  The ordering/referring providers of SSHSP services will 
have to be enrolled in the NYS Medicaid program.  If the ordering/referring provider is 
not enrolled as a Medicaid provider, the SSHSP claims for the relevant services will 
eventually be denied.  A Medicaid Alert regarding the above requirements will be 
published prior to implementation. 

 
 

Session Notes 

 

160. Q.  Are back-to-back therapy sessions (e.g., session with Student A from          
12:00 - 12:30 PM and session with Student B from 12:30-1:00 PM) Medicaid 

http://www.oms.nysed.gov/medicaid/q_and_a/SSHSP_Q_A.pdf
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reimbursable?  How should the time in/time out be documented in the session 
notes? 
 
A. Yes.  Back-to-back therapy sessions are Medicaid reimbursable.  If sessions were 

delivered consistent with the written order, the IEP, and Medicaid policy (e.g., to be 
Medicaid reimbursable the speech therapy session must be a minimum 30 minutes and 
properly documented) then Medicaid may be billed for the sessions.  Session notes must 
always document the actual time in/time out.  If first session was from 12:00-12:30 PM 
and second session was from 12:30-1:00 PM, the session notes must reflect that.   

 

161. Q.  If an SSHSP Medicaid claim was submitted based on a session note with 
white-out on it that was completed prior to the issuance of Q+A #133 on June 6, 
2011, should the claim be voided? 

 
A. Yes, the claim should be voided.  Although SSHSP Q+A #133 wasn’t issued until June 

6, 2011 this policy was in place before June 6, 2011.  Session notes and other medical 
records containing white-out are not acceptable documentation to support a Medicaid 
claim.  

 

162. Q.  If service providers (e.g., SLP, PT) are keeping their original session notes, 
how can the county bill for services now without knowing whether or not they 
can retrieve the original notes at the time of a future audit? 
 
A. The county can require that the service providers supply copies of all documentation 

(session notes) so that in the event of an audit, copies will be available.  The auditor 
does reserve the right to see the originals.  Most often an auditor would request an 
original because the copy is unclear or incomplete.  In the event that a legible, complete 
record cannot be produced for audit, consequences will be determined in the context of 
the overall audit findings.  

 

163. Q.  Will session notes that do not include the setting the therapy took place in 
be acceptable documentation for SSHSP Medicaid reimbursement? 

 
A. If upon review of session notes, school districts, counties, and §4201 schools find 

insufficient documentation of the ‘setting’ in which the service was delivered, the school 
district, county, or  §4201 school should determine if they have other supporting 
documentation of where the service was actually furnished that could be used to support 
a Medicaid claim.  Such other documentation may be an attendance log that can be 
cross-referenced with the session notes to satisfy the documentation requirements.   
Documentation that is "before the fact" and shows what is intended to occur (e.g., 
schedules, IEPs) does not provide evidence of what actually happened and is not 
sufficient.  The documentation must demonstrate what actually occurred (e.g., a session 
note or a transportation log).   
 

164. Q.  Are session notes that indicate the therapy setting as “Erie 1 BOCES” 
acceptable for Medicaid billing purposes? 
 
A. The school, clinic, or other setting where services are delivered should be sufficiently 

clear that the specific location can be discerned.  If there is only one address associated 
with the name “Erie 1 BOCES” it is sufficient.  If there is more than one location 
associated with that same name, then the setting must be uniquely identified in the 
session note (e.g., the physical address could be recorded).  If, upon review of session 
notes, the school district, county, or §4201 school finds insufficient documentation of the 

http://www.oms.nysed.gov/medicaid/q_and_a/Q_and_A3_060611.pdf
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‘setting’ in which the service was delivered, the school district, county, or §4201 school 
may have other supporting documentation of where the service was actually furnished 
that could be used to support a Medicaid claim.  Such other documentation may be an 
attendance log that can be cross-referenced with the session notes to satisfy the 
documentation requirements.   Documentation that is "before the fact" and shows what 
is intended to occur (e.g., schedules, IEPs) does not provide evidence of what actually 
happened and is not sufficient.  The documentation must demonstrate what actually 
occurred (e.g., a session note or a transportation log).   

 

165. Q.  Can several session notes be created on one sheet of paper?  Is it 
acceptable for unchanging information to be listed at the heading of the page 
rather than in each separate session note? 
 
A. Medicaid providers must prepare and maintain contemporaneous records that 

demonstrate the provider’s right to receive payment under the Medicaid program.  
Acceptable documentation can take different forms, including hard copy or electronic 
records.  It is permissible for a form to be formatted in a manner that would allow 
unchanging demographic information (e.g., the student’s name, the therapy type, the 
therapist’s name, etc.) to be printed as a heading on a form that includes more than one 
session note.  This heading must be included on every page. If in an electronic format, 
when printed out, the heading must also be on every page. 
 

166. Q.  Session notes are data entered into a computer program and the program 
does not have a field to capture the setting the therapy took place in.  If the 
therapist has the original hand written session note that includes the setting 
and all other required information, is the original hand-written session note 
acceptable proof for Medicaid billing purposes?  
 
A. Original complete (see Q+A #25) hand-written or typed session notes are acceptable 

documentation that demonstrates the provider’s right to request reimbursement.  These 
session notes must be available upon audit.  

 

Under the Direction of (UDO) / Under the Supervision of (USO) 

 

167. Q.  Can supervision of a licensed master social worker (LMSW) for 
psychological counseling services be done via telephone or Skype? 
 
A. No.  Licensed master social workers (LMSW) require at least two hours per month of in-

person individual or group clinical supervision by a licensed and registered psychologist 
or a licensed and registered psychiatrist or a licensed clinical social worker (LCSW).  A 
telephone conversation will not satisfy the in-person requirement, and Skype does not 
meet the HIPAA requirements for confidentiality. 

 

168. Q.  If there is a gap in time between the date a new IEP goes into effect mid-
year and the next meeting between the directing physical therapist and the 
student (which we now believe is the new initial meeting), is that period 
billable? 
 

A. If there is a new IEP, there is a need for the directing clinician to meet with the student 
on or before the start of the new IEP period.  It is permissible for this initial meeting to 
occur just prior to the start of the new IEP period.  Medicaid reimbursement is only 
available for dates of service on and after the 'directing' clinician (e.g., physical therapist) 

http://www.oms.nysed.gov/medicaid/q_and_a/SSHSP_Q_A.pdf
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has completed the initial meeting with the student for the new IEP period.  The initial 
meeting must be documented.  Initial meetings completed after the new IEP period has 
begun renders the services provided between the beginning of the IEP period and the 
meeting “unbillable.” 

 

Billing 

 

169. Q.  A student’s IEP contains a recommendation for physical therapy for 30 
minutes three times a week, one of the weekly sessions is a group session and 
the other two are individual sessions.  One week the student missed one 
individual session and received one individual session.  During the same week, 
the student was the only group member present on the day of the group 
therapy session (making this session an individual session).  Can the district 
bill Medicaid for two individual therapy sessions if that is what the student 
received for the entire week? 

 
A. Yes.  Medicaid can be billed.  The two individual therapy sessions provided were 

consistent with the recommendations of the IEP. 
 

170. Q.  Can Medicaid be billed for more than one group physical or occupational 
therapy session per day?   

 
A. Yes.  A Medicaid claim with two units of CPT code 97150 (untimed code) may be 

submitted only when a student receives: 

 group physical therapy and group occupational therapy on the same day, or 

 two distinctly separate group physical therapy sessions on the same day and one 
of the sessions is a make-up for a session missed during the same week or cycle, 
or 

 two distinctly separate group occupational therapy sessions on the same day and 
one of the sessions is a make-up for a session missed during the same week or 
cycle. 
 

To bill Medicaid for multiple sessions on the same date of service the school district, 
county, or §4201 school needs to submit one claim with two units of 97150.  Each unit 
billed represents one session provided.  

171. Q.  Can Medicaid be billed for more than one individual or group speech 
therapy session per day?   
 
A. Yes.  A Medicaid claim with two units of CPT codes 92507 or 92526 may be submitted 

only when the student receives two distinctly separate individual speech therapy 
sessions on the same day and one of the sessions is a make-up for a session missed 
during the same week or cycle.  A Medicaid claim with two units of CPT code 92508 may 
be submitted only when the student receives two distinctly separate group speech 
therapy sessions on the same day and one of the sessions is a make-up for a session 
missed during the same week or cycle.  Speech therapy session must be a minimum of 
30 minutes to be Medicaid reimbursable and sessions lasting longer can only be billed 
as one unit. 
 
To bill Medicaid for multiple sessions on the same date of service the school district, 
county, or §4201 school needs to submit one claim with two units of 92507, or 92526, or 
92508.  Each unit billed represents one session provided.  
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172. Q.  Can Medicaid be billed for more than one group psychological counseling 
session per day?   
 
A. Yes.  A Medicaid claim with two units of CPT codes 90853 or 90857 may be submitted 

only when the student receives two distinctly separate group psychological counseling 
sessions on the same day and one of the sessions is a make-up for a session missed 
during the same week or cycle.  
 
To bill Medicaid for multiple sessions on the same date of service the school district, 
county, or §4201 school needs to submit one claim with two units of 90853 or 90857.  
Each unit billed represents one session provided.  

173. Q.  Are there CPT codes other than those for “psychotherapy” that could be 
used to bill Medicaid for psychological counseling services? 

 
A. No.  There are no other CPT codes that can be used to bill Medicaid for SSHSP 

psychological counseling services. 
 

174. Q.  A student is scheduled to receive group therapy with two other students.  
Can the school district, county, or §4201 school bill for the group session when 
one of the three students is absent? 
 
A. Yes.  The school district, county, or §4201 school may bill for a group therapy session 

when the group consists of two or more students.   
 

175. Q.  Can a therapy group consist of both Medicaid-eligible and non-Medicaid-
eligible students?  How would this be documented for billing?   
 
A. Consistent with Section 200.1 of the Regulations of the Commissioner of Education, 

students should be grouped together according to similarity of individual needs for the 
purpose of special education.  The student’s Medicaid eligibility status is not a 
consideration when deciding the composition of the students in the group.  Session 
notes must be completed for each Medicaid eligible student in the group therapy 
session, and when the student’s Medicaid eligibility has been verified, the school district, 
county, or §4201 school may submit claims for those services that have been 
documented appropriately.     

 

176. Q.  Will the State be supplying providers with a list of ICD-9 codes that are 
acceptable for SSHSP Medicaid billing purposes? 

 
A. No. NYS Medicaid does not plan to supply a discreet list of International Classification of 

Diseases, 9th Revision (ICD-9) codes to providers for use in SSHSP claim submission.  
Questions regarding coding for reimbursement can be referred to professional 
organizations such as: 

 

 American Physical Therapy Association (APTA) 

 American Occupational Therapy Association (AOTA) 

 American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) 

 American Psychological Association (APA) 

 American Medical Association (AMA)  
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177. Q.  How do we bill for ongoing assessment conducted during therapy sessions 
(e.g., to assist in establishing whether a student has mastered a particular skill) 
vs. formal re-evaluations that are reflected in the student’s IEP?  
 
A. Ongoing assessment conducted during a scheduled therapy session may be billed to 

Medicaid as part of the ordered treatment.  A session that includes assessment and 
services can be billed to Medicaid using procedure based CPT codes which most closely 
match the service rendered.   

 
For example, a 30-minute physical therapy session that included 6 minutes of ongoing 
assessment and 24 minutes of other therapeutic activities can be billed to Medicaid 
using 2 units of CPT code 97530.  In this situation, documentation would be in the form 
of a session note.   

 
If testing is done for an annual or triennial re-evaluation such testing should occur 
separately from ongoing therapy.  Medicaid can only be billed for the evaluation upon 
completion of the documentation which is the evaluation or re-evaluation report. 

 

 


