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178. Q.  What is a Random Moment Time Study (RMTS)? 
 
A. A Random Moment Time Study (RMTS) is a mechanism for identifying the amount of 

time SSHSP practitioners spend delivering Medicaid reimbursable activities.  It is 
important to note that RMTS is not a management tool used to evaluate staff 
activities or performance.   

 
179. Q.  How will RMTS affect SSHSP?   

 
A. Pending approval of State Plan Amendment #11-39 that outlines changes in the 

reimbursement methodology for SSHSP, the results of the RMTS will be used in 
determining the portion of costs related to direct medical services outlined in section 
3.1(a) of the Medicaid State Plan.   

 
180. Q.  What is each entity’s role in RMTS?   

 
A. State Education Department (SED) 

 Implementation 
 Special Education Policy 

Department of Health, Office of Health Insurance Programs (OHIP) 
 Medicaid Policy 
 Payment Methodology 

Regional Information Centers (RIC)  
 School district, county, and §4201 school support on SSHSP matters 

School districts, counties and §4201 schools 
 Implement SSHSP, participate in RMTS, file annual cost reports 
 Monitor Contractors 

Public Consulting Group, Inc (PCG) (DOH contractor) 
 Assist DOH, SED, and SSHSP providers in implementation of RMTS and 

support the preparation and submission of annual cost reports for each 
SSHSP provider actively billing Medicaid.  

 
181. Q.  What is a staff pool roster? 

 
A. A staff pool roster (participant list) is each SSHSP Medicaid billing provider’s list of all 

SSHSP qualified practitioners.   
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182. Q.  Who is responsible for the creation and/or certification of the participant 

list (staff pool roster)? 
 
A. Each school district, county, and §4201 school, as a Medicaid billing provider, is 

responsible for the creation and/or certification of its own participant list.  To assist 
SSHSP billing providers in creating the initial list, SED and PCG utilized the “relevant  
employee” training database maintained by SED for the Medicaid Compliance 
Trainings.  A file was distributed by PCG to a designee of each SSHSP billing  
provider with the expectation that the list would be reviewed and edited as needed.  
This ensures that PCG has the most up-to-date list of employees and contracted 
staff (SSHSP reimbursable clinicians) when creating staff pool rosters/participant 
lists.  

 
183. Q.  Who should be included in a participant list? 

 
A. Only Medicaid qualified clinicians who perform direct service activities (including 

“under the direction of” and “under the supervision of” activities) should participate in 
the time study.  These clinicians must be eligible per the requirements in section 
3.1(a) of the Medicaid State Plan.  Each school district, county, and §4201 school will 
certify its own participant list quarterly.  The following clinicians (licensed, registered, 
and/or certified as required) should be included in the participant list: 

 

 psychologist 

 psychiatrist 

 clinical social worker 

 master social worker 

 physician 

 physician assistant 

 nurse practitioner 

 audiologist 

 speech-language pathologist 

 teacher of the speech and hearing handicapped 

 teacher of students with speech and language disabilities 

 physical therapist 

 physical therapy assistant 

 occupational therapist 

 occupational therapy assistant 

 registered professional nurse 

 licensed practical nurse 

 

184. Q.  Which staff should be excluded from the participant list for RMTS? 
 

A. Staff who are not licensed/registered and/or certified and who do not provide SSHSP 
Medicaid reimbursable services must not be included in the participant list.  These 
include: 

 

 Non-paid temporary staff such as interns 

 School psychologists 

 Administrative and facility-related staff/contractors who do not provide direct 
medical services (e.g., receptionists, billing clerks, janitors). 
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185. Q.  Which agencies need to certify their participant list for RMTS? 
 
A. School districts, counties, and §4201 schools that participate in the Medicaid 

program must certify participant lists for the RMTS. 
 

186. Q.  Should school districts, counties, and §4201 schools include direct 
service contractors in their participant list?   

 
A. Yes, at this time, school districts, counties, and §4201 schools must include both 

employed and contracted clinicians that perform direct service activities billed to 
Medicaid in the participant list.  

  
187. Q.  PCG’s email states that “each provider must designate a state employee 

as its SSHS Program Coordinator.”  The school districts, counties, and 
§4201 schools have no State employees. Does that mean the 
requirement does not apply? 

 
A. The email inadvertently stated that “each provider must designate a state 

employee as its SSHS Program Coordinator”.  Instead, the Random Moment 
Time Study Coordinator (RMTS Coordinator) and Assistant RMTS Coordinator are 
selected by the school district, county, or §4201 school.  Individuals filling this role 
may include, but are not limited to: clinicians, Medicaid Compliance Officers, 
representatives from the Committee on Special Education (CSE), school principals, 
or billing clerks, for example.  Therefore, the requirement for selecting a designated 
state employee does not apply. 

 
188. Q.  Does every school district, county, and §4201 school need a "Random 

Moment Time Study Coordinator" and can it be anyone the school 
district, county or §4201 school selects? 

 
A. Yes, every school district, county, and §4201 school participating in the Medicaid 

program needs to assign a RMTS Coordinator and a designated Assistant RMTS 
Coordinator to serve as back up.  Individuals filling this role may include, but are not 
limited to: clinicians, Medicaid Compliance Officers, representatives from the 
Committee on Special Education (CSE), school principals, or billing clerks, for 
example.    

 
189. Q.  Who must receive RMTS training provided by PCG? 

 
A. RMTS Coordinators must participate in web-based RMTS training.  The Assistant 

RMTS Coordinator and clinical staff identified in the participant list are strongly 
encouraged to attend one of the web-based sessions; however, there is an 
acceptable alternative to attending a web-based session.  Assistant RMTS 
Coordinators and staff identified in the participant lists may receive RMTS training 
from their RMTS Coordinator who attended the web-based training. 
 
This supersedes and clarifies information included in PCG’s Medicaid Director letter 
dated March 7, 2012 that indicated both RMTS Coordinators and RMTS participants 
must receive web-based RMTS training prior to April 1, 2012.   
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190. Q.  How will school districts, counties, and §4201 schools receive training 
on RMTS? 

 
A. Medicaid billing providers may receive required RMTS training through various web-

based sessions sponsored by PCG.  PCG will also be available during many Phase 
III Compliance training sessions.  

 

191. Q.  What is the schedule for face-to-face trainings that “Random Moment 
Time Study Coordinators must attend”? 

 
A. At this time, there are no face-to-face RMTS trainings available.  Therefore, RMTS 

Coordinators must attend the web-based training. 
 

PCG provided a schedule of web-based training seminars for RMTS Coordinators 
and RMTS participants.  (See Attachment B, which was included with PCG’s 
Medicaid Director letter dated March 7, 2012.)  You may also refer to Question #192 
for more information.  All RMTS Coordinators must attend one of the web-based 
training sessions. 

 
192. Q.  How do the RMTS Coordinators sign up/register for web-based training? 

 
A. Morning and afternoon sessions are available beginning Monday March 12th and 

continuing through March 27th.  Each RMTS Coordinator must attend RMTS training 
prior to April 1, 2012.  Assistant RMTS Coordinators and SSHSP practitioners may 
also attend this RMTS training prior to April 1, 2012.  It is not necessary to register 
for this training. 
 
To start or join an online meeting that begins at 9:00am go to  
 
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872467&UID=481393857&PW=NNTJ
kZmMyZjJl&RT=MiMxMQ%3D%3D         
 
and call 
 
1- 888-866-0650 (Conference ID: 0198159) for the audio conference. 
 
To start or join the online meeting that begins at 1:00pm go to: 

 
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872542&UID=481393857&PW=NMTE
xY2Q4YWQz&RT=MiMxMQ%3D%3D 
 
and call   
 
1-888-866-0650 (Conference ID: 0198159) for the audio conference. 

 

193. Q.  Will there be additional RMTS training separate from the web-based 
training?  

 
A. At most face-to-face Phase III Mandatory Compliance Training, representatives from 

PCG will be available.  Further information regarding online RMTS training 
opportunities will be forthcoming. 

 

https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872467&UID=481393857&PW=NNTJkZmMyZjJl&RT=MiMxMQ%3D%3D
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872467&UID=481393857&PW=NNTJkZmMyZjJl&RT=MiMxMQ%3D%3D
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872542&UID=481393857&PW=NMTExY2Q4YWQz&RT=MiMxMQ%3D%3D
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=163872542&UID=481393857&PW=NMTExY2Q4YWQz&RT=MiMxMQ%3D%3D
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194. Q.  What is the date for the district to start rolling out RMTS information to 
their providers? 

 
A. It is the responsibility of the school districts, counties, and §4201 schools to inform 

their clinicians (those included on staff pool rosters/participant lists) of the need to 
participate in available RMTS trainings as soon as information is available.  It is  
expected that clinicians on the participant list will be included in the RMTS sampling 
process that will begin on April 1, 2012. 

 

195. Q.  How can school districts, counties, and §4201 schools be expected to 
include contracted employees in their list of participants since most are 
employed by BOCES, private schools, or independent agencies?  

 
A. On September 12, 2011, Medicaid Alert #11-03 notified school districts, counties, 

and §4201 schools participating in the Medicaid program of the requirement to 
include National Provider Identifier (NPI) numbers for attending providers on SSHSP 
claims.  This requirement went into effect for services rendered on and after January 
1, 2012.  
 
This process necessitated establishing and maintaining a list of current employees 
and/or contracted staff for which school districts, counties, and §4201 schools can 
bill Medicaid.  School districts, counties, and §4201 schools can use these lists as a 
starting point in developing their staff pool/participant lists for the RMTS.  Those lists 
can then be forwarded to PCG for use in the RMTS process.  

 
196. Q.  Do school districts have the ability to decline any clinician (from a 

contracted agency) who did not appear on the original list submitted? 
 
A. School districts, counties, and §4201 schools must include all clinicians (employees 

and contracted staff) that provide Individualized Education Program (IEP) services 
for which they intend to bill Medicaid. 

 
197. Q.  BOCES, school district and agency school calendars may differ from 

one another, is this being taken into account? 
 
A. Yes, this has been taken into account in the development of the RMTS. 

 
198. Q.  Is this a federal or State mandate? 

 
A. Pending Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) approval of the New 

York State Plan Amendment (SPA) # 11-39, this is a New York State requirement.  

 
199. Q.  Will PCG be doing any webinars after hours, etc. to accommodate staff 

accordingly? 
 
A. In addition to the trainings already scheduled, PCG will conduct additional training 

beginning at 4pm on Monday March 26 and Tuesday March 27.  Please see the links 
to the webinar trainings being conducted for the remainder of the month below. 
 
To start or join an online meeting that begins at 4:00pm go to  
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https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=164221447&UID=481393857&PW=NZTA
yZjMzZDM0&RT=MiMxMQ%3D%3D 
 
and call 
 
1- 888-866-0650 (Conference ID: 0198159) for the audio conference. 
 

200. Q.  Will school districts, counties, and §4201 schools be reimbursed under 
‘administrative costs’ for the time being spent to develop/update 
participant lists and the cost reports?  

 
A. No.  At this time, there is no Medicaid reimbursement to school districts, counties, or 

§4201 schools for administrative costs, also referred to Medicaid Administrative 
Claiming (MAC).  However, implementation of a MAC program is under 
consideration for the future.  Should Medicaid Administrative Claiming be 
implemented for SSHSP, Medicaid providers would be informed of the specific 
program requirements.   

 
201. Q.  How can clinicians participate in the RMTS without interruption to 

services provided to students?  
 
A. Responding to an RMTS email should not cause an interruption in the provision of 

services to students.  Clinicians will have five (5) business days to respond to a 
random moment inquiry.  Additionally, not all clinicians will receive a moment each 
quarter.  Based on the size of the staff pools/participant lists in New York State, the 
expectation is one moment per clinician per year. 

 
202. Q.  Will the school district, county, or §4201 school fiscal officer be 

expected to maintain a roster of providers included in the RMTS in order 
to determine eligible Medicaid costs for the cost reports. 
 

A. The district, county, or §4201 school must maintain the staff pool/participant roster 
because costs associated with only those direct service providers eligible to 
participate in RMTS can be included in the cost report.  

 
203. Q.  Can the state use the efficiency information in the RS-2 form or the SED-

4 form in lieu of participating in the RMTS? 

 
A. No.  The Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) requires the use of a 

federally accepted method for tracking staff time and activities of the billing providers 
that is a verifiable, statistically valid random sampling technique that produces 
accurate labor distribution results.  Use of the federally accepted RMTS sampling will 
greatly reduce the amount of staff time needed to record an individual time study 
participant’s activities. 
 

 

https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=164221447&UID=481393857&PW=NZTAyZjMzZDM0&RT=MiMxMQ%3D%3D
https://pcgus.webex.com/pcgus/j.php?ED=164221447&UID=481393857&PW=NZTAyZjMzZDM0&RT=MiMxMQ%3D%3D

